Het Rijksarchief Kortrijk bewaart tienduizenden boedelinventarissen, afkomstig van de Kortrijkse weeskamer. Deze inventarissen werden opgesteld na het overlijden van ouders van minderjarige kinderen. Ze beschrijven alle bezittingen tot in detail, bv. kledij, meubilair, eetgerei, ...
Na de Tweede Wereldoorlog konden de eigenaars van onroerende goederen die ten gevolge van de oorlogshandelingen beschadigd waren geraakt een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Het Rijksarchief Brugge bewaart duizenden van deze zogenaamde “oorlogsschadedossiers”.
Gevangenissen maken een opsluitingsdossier aan van elke gedetineerde. Zo'n dossier vormt als het ware een verslag van het verblijf in de gevangenis. Het Rijksarchief Kortrijk bewaart honderden opsluitingsdossiers van de gevangenis van Kortrijk.
In 1748 werd eengrote volkstelling uitgevoerd in het Brugse Vrije, het uitgestrekte plattelandsdistrictrond de stad Brugge.
Workshops met zowel digitaal als origineel fysiek archief. Je leert daarbij correct om te gaan met archief en krijgt tips over hoe te kijken en interpreteren.
Altijd benieuwd geweest wat er achter de gevel van het FelixArchief verborgen ligt?
Duik in de archieven van het Ancien Régime.
Hoe doe je onderzoek naar jouw eigen familiegeschiedenis?
Rondleiding en workshop op locatie bij Liberas